Activiteiten

BIJenzwermen

Een BIJenzwerm ontstaat meestal in het voorjaar bij grote BIJenvolken die niet voldoende ruimte hebben om te groeien.

Om het volk ruimte te geven vertrekt een deel van het volk met de koningin om een nieuw onderkomen te zoeken. Het volk laat een nieuwe koningin achter.

Het kan erg indrukwekkend zijn om een grote zwerm langs te zien vliegen; er zitten soms wel 20.000 BIJen in !

Binnen een kilometer van het vertrekpunt vormen de BIJen gewoonlijk een tros, vaak aan een tak of tegen een muur. Dit is een soort van tijdelijke wachtruimte terwijl de verkennerBIJen op zoek gaan naar een permanent verblijf

De BIJenzwerm vormt een tros aan een tak

Als u zo’n zwerm aantreft dan is dit het moment om een imker te bellen. Het is namelijk het makkelijkste moment om een zwerm te vangen en eventuele overlast te voorkomen; zodra de zwerm een nieuwe vaste verblijfplaats heeft gevonden (in de spouwmuur of schoorsteen, op uw zolder, etc) is het erg moeilijk om de zwerm (levend) te verwijderen.

Ziet u een zwerm, maakt u dan een kort filmpje en stuur het, samen met uw adres, naar ons via Whatsapp (0618658943). Wij proberen dan binnen een uur bij u te zijn.

Onze imker komt de zwerm graag vangen en ophalen, deze service is gratis binnen een straal van 10km rondom Roermond. Hierbuiten kunnen er kosten aan verbonden zijn.

De imker ‘vangt’ de zwerm