Aziatische Hoornaar

De Aziatisch Hoornaar (AH) is een invasieve exoot die via Zuid-Europa naar Nederlands is gekomen. Hier brengt hij veel schade toe aan de bio-diversiteit en moet actief bestreden worden. Deze bestrijding is urgent, omdat uit ieder nest van de AH tot 50 nieuwe koninginnen kunnen komen, die in het volgend jaar ieder een eigen nest bouwen. Ze breiden zich dus enorm snel uit over Nederland.

Hoe herken je een Aziatische Hoornaar (AH)

Zie ook de tabel hieronder. Duidelijkste kenmerk van een AH ten opzichte van de Europese Hoornaar (AH) is de tekening op het achterlijf; waar de EH op een uit de kluiten gewassen wesp lijkt heeft de AH duidelijk veel minder geel. Verder heeft een een EH een rode gloed, vandaar de slogan ‘zie je rood, sla me niet dood’.

Bestrijding

Doodslaan heeft overigens ook voor de AH weinig zin, integendeel ! De (levende) AH is namelijk nodig om aan te wijzen waar het nest zit, zodat het nest bestreden kan worden. Als u een AH ziet kunt u dit het beste melden op https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/?. Doe dit aub met foto; er zijn namelijk dagelijks zoveel meldingen dat alleen die met een foto goed en efficient kunnen worden opgevolgd.

Nadat u een melding heeft gedaan gaan wij aan de slag om met behulp van lokpotten en zenders het nest te lokaliseren. Is het nest eenmaal gevonden dan wordt dit (zonder gif) opgeruimd.

Hoe worden nesten opgespoord ?

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.