Propolis Tinctuur

WAT IS PROPOLIS

De term ‘propolis’ is afkomstig van het Griekse ‘voor de stad’. Voor de BIJen is propolis een middel om de korf en het volk te beschermen tegen ongewenste indringers. Dit kan doordat ze alle spleten en gaatjes ermee dicht maken.

Propolis wordt door de BIJen gemaakt door het mengen van boomharsen en was. De boomharsen die de BIJen gebruiken zijn voornamelijk van dennen, populieren en kastanjes. BIJen vliegen naar de bomen en mengaan de hars ter plekke met was, pollen en lichaamssappen, zodanig dat het niet al te kleverig meer is en makkelijker te verhandelen is. BIJen beschermen zich met propolis tegen bacteriën en schimmels.

Er wordt druk onderzoek gedaan naar de verschillende inhoudsstoffen van propolis en iedere keer worden er ook weer nieuwe inhoudsstoffen gevonden. Ook varieert de samenstelling naar gelang de plaats waar het BIJenvolk staat en het seizoen. De hoofdstoffen van propolis zijn echter als volgt.

 • Harsen 50-55%
 • Was 30-40%
 • Overig 5-20%

Onder de overige stoffen vallen met name mineralen en sporenelementen (waaronder chroom, ijzer, kobalt, koper, mangaan, nikkel, silicium en strontium), vitaminen, vluchtige geurstoffen (etherische olie), organische zuren (waaronder salicylzuur), enzymen, polyfenolen (waaronder quercetine) en suikers.

EIGENSCHAPPEN

Propolis heeft brede en sterke antibacteriële, antivirale en antifungale (antischimmel) eigenschappen. Propolis werkt hierdoor antiseptisch en ontstekingsremmend en vermindert dus het risico op bacteriële-, virale- en schimmelinfecties. Hierdoor wordt de werking ook wel antibiotisch genoemd.

Daarnaast is propolis een anti-oxidant, licht pijnstillend, ontgiftend (voert zware metalen af, mits de propolis niet door omgevingsfactoren al hiermee is belast), ontslakkend, immuniteitstimulerend, afweersysteem ondersteunend/ modulerend, celregeneratie bevorderend, bevorderend op de wondgenezing, pijnstillend, waterafdrijvend, bloeddrukverlagend en versterkend op de bloedvaten en beschermend tegen radioactieve straling. Ook lijkt propolis de vruchtbaarheid van mannen te bevorderen.

De verschillende propolissoorten worden verder onderzocht bij het inzetten tegen verschillende kankersoorten. Het resultaat van dit soort wetenschappelijke studies is tot nu toe erg goed; in de zin dat propolis vaak in staat is de alsmaar delende kankercellen tot celdood (apoptose) aan te zetten. Het feit dat propolis niet te standaardiseren is, maakt het echter voor de huidige reguliere geneeskunde moeilijk inzetbaar als geneesmiddel danwel voor de farmaceutische industrie rendabel medicijn.

TOEPASSINGEN

Er zijn diverse toepassingsmogelijkheden voor propolis, bijvoorbeeld bij problemen van de:

 • Huid (uitslag van welke aard dan ook, etterende wonden, brandwonden, ontstekingen, infecties, wratten), postoperatieve wondcomplicaties, ..),• luchtwegen (ontstekingen, infecties, allergieën; zowel inwendig als in de vorm van verdamping, bijvoorbeeld door middel van propolair of een harsenbrander)
 • Spijsvertering (infecties, ontstekingen, lever- en galklachten, ontgiften)
 • Urinewegen (infecties, ontstekingen)
 • Geslachtsorganen (vaginale infecties, schimmelinfecties, vruchtbaarheid bevorderend)• bloedvaten (ondersteunend bij bloedvat en doorbloedingsproblemen)
 • Verzwakt immuunsysteem (versterkend tijdens en na ziekte, allergieën).Daarnaast kan propolis aanvullend worden ingezet bij radiotherapie omdat het beschermt tegen radioactiviteit. Ook kan propolis tijdens chemotherapie worden ingezet, onder andere om bijvoorbeeld schimmelinfecties (candida) tegen te gaan.

DOSERING

Bij imkerij deBIJdrage maken en verkopen wij propolis tinctuur op basis van slechts 2 ingedienten: 30% pure propolis van onze eigen bijenvolken en 96% zuivere alcohol. Wij voegen geen water, olie of suiker toe. Hierdoor koopt u een eerlijk product dat onbeperkt houdbaar is.

Dagelijkse dosis Propolis-tinctuur

Enkele druppels op een halve eetlepel honing, of op tong, op een stukje brood of op een klontje suiker of een glas water.

Proppolis kan ook genomen worden ter verrijking van een gezonde en evenwichtige voeding.

 • 1-3 jaar 1 druppel
 • 3-6 jaar 2 druppels
 • 6-12 jaar 3 druppels
 • > 12 jaar 4 / 5 druppels

Mogen kinderen druppels waar alcohol in zit?

Een minimale hoeveelheid alcohol in voedsel is normaal, en het lichaam van volwassenen en ook kleine kinderen is hierop berekend. (Ter info, een druppel propolis tonic bevat 0,03ml alcohol. Een glas appelsap van 200ml kan 0,2ml alcohol bevatten.) U kunt dus gerust een aantal druppels geven.

Mocht u zich hier toch niet prettig bij voelen kunt u als alternatief de propolis tinctuur, of extra geconcentreerde druppels, gebruiken en de alcohol laten verdampen. Hiervoor druppelt u tinctuur op iets te eten, bij voorkeur iets met een sterke smaak om de smaak van de propolis te maskeren. Als u even wacht is de alcohol verdampt.

TER INFO

 • Propolis is geen geneesmiddel. Aarzel nooit om uw arts te raadplegen indien u twijfelt.
 • Baby’s jonger dan 12 maanden geef je geen bijenproducten, dus ook geen propolis!
 • Eén op 1000 mensen is allergisch voor propolis. Daarom is het aan te bevelen om alvorens het product te gebruiken een eenvoudige test te doen door enkele druppeltjes op de rug van je hand te doen en open te wrijven. Wanneer de huid binnen 24 uur rood uitslaat heb je een allergie voor propolis.
 • Propolistinctuur is een voedingssupplement.
 • Droog en koel bewaren. (niet in de koelkast of in de zon)
 • Goed schudden voor gebruik.
 • Bewaar dit voedingssupplement buiten het bereik en zicht van kinderen.
 • Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl gebruikt worden.
 • Pas op met knoeien: vlekken van propolis en propolistinctuur zijn erg moeilijk te verwijderen van kleding, handen, het aanrecht, de vloer etc