AH – Levenscyclus

De basisLevenImpactOpsporingBestrijding

Het leven van de Aziatische hoornaar

Onder aan deze pagina ziet u een jaarplanner die we hebben gemaakt als samenvatting van- / geheugensteuntje voor de verschillende stadia van het leven van de AH, de impact op de omgeving en de bestrijdingstechnieken per stadium.

Net als bij bijen start het jaar voor de AH in de vroege lente. Zodra de temperatuur een aantal dagen boven de 10-12 graden is, komt de (reeds bevruchte) konongin uit haar winterslaap en zal ze op zoek gaan naar voedsel en een geschikte plaats om haar (eerste) nestje te bouwen. Vaak is dat in of aan een tuinhuisje, in een vogelhuisje of op elke andere geschikte (droge) plaats.

Embryo nest

Dit eerste nestje (embryo nest) zal ongeveer de grootte hebben van een pingpong balletje,met een gat aan de onderkant. Hierin legt ze een relatief klein aantal eitjes, welke na een 50 dagen uitgroeien tot werksters.

Zodra de eerste werksters zijn geboren nemen zij alle taken van de koningin over, behalve het leggen van de eitjes.

Primair nest

De koningin gaat meer eitjes leggen. Om al die eitjes te voeden zijn veel eiwitten nodig, die de jagende koninginnen verkrijgen van insecten. Alle insecten zijn welkom, maar omdat er in Nederland veel honingbijen aanwezig zijn vormen deze gemiddeld 60% van het dieet. Maar ook spinnen, libelles, wespen en solitaire bijen worden veel gegeten. Ook eiwitten van grotere (dode) dieren zijn welkom.

Een typisch primair nest heeft de grootte van een voetbal en is vaak goed gecamoufleerd, waardoor ze vaak te laat worden opgemerkt; bij het benaderen van een nest op een paar meter zullen de hoornaars massaal een defensieve actie starten (‘aanvallen’) waarbij zij zullen steken en feromonen zullen ‘spugen’ om de indringer te markeren voor de andere hoornaars.

Rond juli wordt het primair nest wederom te klein en starten de werksters met de bouw van een secundair nest.

Secundair nest

Deze nesten worden vaak hoog in een boom gebouwd waardoor ze geen onmiddelijk gevaar meer vormen. Echter, omdat de nieuwe koninginnen (tot 500 per nest) hier worden geboren blijft het nog steeds erg belangrijk om de nesten te bestrijden.

Tegen het einde van de zomer worden de darren geboren die de nieuwe koninginnen bevruchten. Deze nieuwe koninginnen vliegen vanaf Oktober uit om een plakje te vinden voor de winter. Rond mid-november is er in het secundaire nest weinig leven meer te vinden en heeft opsporing en bestrijding weinig zin meer.

In de volgende (vroege) lente moet een selectieve val worden geplaasts op alle bekenede lokaties van nesten die na september zijn geruimd.